recent projects show up twice in Ardour because of symlink

Support & discussion regarding DAWs and MIDI sequencers.

Moderators: khz, MattKingUSA

sprock
Established Member
Posts: 21
Joined: Mon Mar 16, 2015 8:57 am

recent projects show up twice in Ardour because of symlink

Postby sprock » Mon May 13, 2019 12:38 pm

My system is Ubuntu Studio 18.04. I've created directories on a partition on another drive for Ardour (and Mixbus) to store the projects. But the place I've set up in Ardour and Mixbus to save is actually a symlink (in my Homefolder) to that directory on the other drive.

This results in the phenomenon that when I open Ardour or Mixbus it shows in the recently used projects each project twice. Is there a way that I can avoid this?

User avatar
bluebell
Established Member
Posts: 1129
Joined: Sat Sep 15, 2012 11:44 am
Location: Saarland & Frankfurt, Germany

Re: recent projects show up twice in Ardour because of symlink

Postby bluebell » Mon May 13, 2019 1:41 pm

I recommend a bugreport.

A workaround would be using your project directory as the mountpoint for your other drive.
Linux – MOTU UltraLite AVB – Qtractor – https://soundcloud.com/suedwestlicht

sprock
Established Member
Posts: 21
Joined: Mon Mar 16, 2015 8:57 am

Re: recent projects show up twice in Ardour because of symlink

Postby sprock » Mon May 13, 2019 7:24 pm

bluebell wrote:A workaround would be using your project directory as the mountpoint for your other drive.

Sorry, I don't understand. How would I do that?
.................................................................
To give information what I have done:

UbuntuStudio ist installed on /dev/sdb4. That data partition is on /dev/sda3.

I've mounted sda3 in /mnt/StudioDaten. Then I added the UUID to fstab so it gets mounted at start. In "StudioDaten" I created the directory "Ardour5-Projekte" and then made a symlink in home:

Code: Select all

$ ln -s /mnt/StudioDaten/Ardour5-Projekte/ /home/sprock/


And now recent projects show up twice in Ardour at startup.

User avatar
lilith
Established Member
Posts: 1023
Joined: Fri May 27, 2016 11:41 pm
Location: bLACK fOREST
Contact:

Re: recent projects show up twice in Ardour because of symlink

Postby lilith » Mon May 13, 2019 9:28 pm

Did you try deleting the project list in Ardour?
https://soundcloud.com/lilith_93

_____________________________
Debian 9 (XFCE) & KXStudio repos

User avatar
bluebell
Established Member
Posts: 1129
Joined: Sat Sep 15, 2012 11:44 am
Location: Saarland & Frankfurt, Germany

Re: recent projects show up twice in Ardour because of symlink

Postby bluebell » Tue May 14, 2019 6:33 am

sprock wrote:
bluebell wrote:A workaround would be using your project directory as the mountpoint for your other drive.

Sorry, I don't understand. How would I do that?
.................................................................
To give information what I have done:

UbuntuStudio ist installed on /dev/sdb4. That data partition is on /dev/sda3.

I've mounted sda3 in /mnt/StudioDaten. Then I added the UUID to fstab so it gets mounted at start. In "StudioDaten" I created the directory "Ardour5-Projekte" and then made a symlink in home:

Code: Select all

$ ln -s /mnt/StudioDaten/Ardour5-Projekte/ /home/sprock/


And now recent projects show up twice in Ardour at startup.


mkdir /home/sprock/StudioDaten

Then use that dir as the mountpoint in fstab

No symlink needed.
Linux – MOTU UltraLite AVB – Qtractor – https://soundcloud.com/suedwestlicht

zoco
Established Member
Posts: 177
Joined: Fri Jan 25, 2019 4:04 pm

Re: recent projects show up twice in Ardour because of symlink

Postby zoco » Tue May 14, 2019 4:31 pm

I have had that to once. I resetted ardour by deleting the ardour configuration = /.config/ardourX map (this does not damage the installation).
After that you have to setup like you did the first time (minute work) and read the plugin-list again.
After that you can simply open the ardour-projects in the directories in your home and after that they are back in the start-list.

Never ever after had it again.

merlyn
Established Member
Posts: 478
Joined: Thu Oct 11, 2018 4:13 pm

Re: recent projects show up twice in Ardour because of symlink

Postby merlyn » Tue May 14, 2019 4:53 pm

I agree with @bluebell.

You can mount a file system anywhere -- it doesn't have to be /mnt. So you don't need a symlink, just mount it where you want it.

sprock
Established Member
Posts: 21
Joined: Mon Mar 16, 2015 8:57 am

Re: recent projects show up twice in Ardour because of symlink

Postby sprock » Tue May 14, 2019 7:41 pm

lilith wrote:Did you try deleting the project list in Ardour?

How can I do this?

I'd like to try this first since it would be the easiest solution.
.............................................................................................
@zoco: Did you also work with symlink for the directory?
.............................................................................................
@bluebell and merlyn: I've never done this before. Could you give me a step by step explanation how to do this? (By the way, since I see that bluebell is located in Germany: German is my first language; if you by accident know of a tutorial in http://www.ubuntuusers.de about how to do this, a link would be great.

Thanks to all of you so far.

User avatar
lilith
Established Member
Posts: 1023
Joined: Fri May 27, 2016 11:41 pm
Location: bLACK fOREST
Contact:

Re: recent projects show up twice in Ardour because of symlink

Postby lilith » Tue May 14, 2019 8:02 pm

sprock wrote:
lilith wrote:Did you try deleting the project list in Ardour?

How can I do this?

I'd like to try this first since it would be the easiest solution.

In the project list (when Ardour is coming up) you can press right mouse key and then "remove session from recent list". Maybe it works?
https://soundcloud.com/lilith_93

_____________________________
Debian 9 (XFCE) & KXStudio repos

User avatar
bluebell
Established Member
Posts: 1129
Joined: Sat Sep 15, 2012 11:44 am
Location: Saarland & Frankfurt, Germany

Re: recent projects show up twice in Ardour because of symlink

Postby bluebell » Tue May 14, 2019 8:21 pm

sprock wrote:
lilith wrote:Did you try deleting the project list in Ardour?

How can I do this?

I'd like to try this first since it would be the easiest solution.
.............................................................................................
@zoco: Did you also work with symlink for the directory?
.............................................................................................
@bluebell and merlyn: I've never done this before. Could you give me a step by step explanation how to do this? (By the way, since I see that bluebell is located in Germany: German is my first language; if you by accident know of a tutorial in http://www.ubuntuusers.de about how to do this, a link would be great.

Thanks to all of you so far.


Ein Mountpunkt ist ein leeres Verzeichnis, egal wo. Lege also in Deinem Homeverzeichnis /home/sprock ein Verzeichnis StudioDaten an.
Dann erstetzt Du /mnt/StudioDaten in der /etc/fstab durch /home/sprock/StudioDaten

Den alten Symlink kannst Du löschen, der hat keinen Sinn mehr.

Nach einem Reboot (es geht auch anders, aber ein Reboot ist am einfachsten) ist Deine Datenplatte unter /home/sprock/StudioDaten gemountet.
Linux – MOTU UltraLite AVB – Qtractor – https://soundcloud.com/suedwestlicht


Return to “Recorders & Sequencers”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest