ALSA input error; JACK "You have no standard location set

Still new to all of this? Feel free to post in any of the subforums on this site, but in this subforum newbie questions are especially encouraged!

Moderators: khz, MattKingUSA

ronogio
Established Member
Posts: 8
Joined: Wed Apr 17, 2019 1:28 pm

ALSA input error; JACK "You have no standard location set

Postby ronogio » Wed Apr 17, 2019 2:49 pm

Hi to everyone! I made a post about me being a newbie in the -I hope- right section, now I'm gonna post about my issues!

First:
I installed Pure Data but when I try to have DSP on I get this message:
ALSA input error (snd_pcm_open): No such file or directory

I have no idea where to start!

Second:
I decided to install JACK to have other controls about my audio channels but (in the cmd line) I get this message when I simply digit "JACK"

*warning* You have no standard location set, putting files into the current
directory. Please consider setting base_dir in ~/.jack3rc.
*warning* Default CD device /dev/cdrom does not exist.
*error* Device /dev/cdrom does not exist!

So I'm sorry if I'm doing or asking something stupid but I'm really stuck, maybe I AM stupid ahah!
Thanks to everyone!

Forgot to mention: I have a Raspberry PI 3 with Raspbian!
Last edited by ronogio on Wed Apr 17, 2019 5:46 pm, edited 1 time in total.

User avatar
khz
Established Member
Posts: 1054
Joined: Thu Apr 17, 2008 6:29 am
Location: German

Re: ALSA input error; JACK "You have no standard location set

Postby khz » Wed Apr 17, 2019 3:12 pm

:welcome:
JACK – A Beginners Guide to Getting Started with JACK >> http://libremusicproduction.com/article ... arted-jack
FAQ: what are the differences between JACK 1 and JACK2 >> https://github.com/jackaudio/jackaudio. ... ack1_jack2
Workflow >> http://libremusicproduction.com/workflow
How Linux Audio Works vs. Windows Audio in 2017 >> https://www.learndigitalaudio.com/how-l ... audio-2017
Linux Audio Overview >> https://wiki.linuxaudio.org/wiki/linux_audio_overview

:-D && HF

By moving the file "~/.jack3rc" you can reset your personal settings.

Code: Select all

mv ~/.jack3rc ~/.jack3rc-BAK

Code: Select all

*warning* Default CD device /dev/cdrom does not exist.

cdrom == Interface?
FZ - Does humor belongs in Music?
GNU/LINUX@AUDIO ~ /Wiki $ Howto.Info && GNU/Linux Debian installing >> Linux Audio Workstation LAW
    I don't care about the freedom of speech because I have nothing to say.

merlyn
Established Member
Posts: 365
Joined: Thu Oct 11, 2018 4:13 pm

Re: ALSA input error; JACK "You have no standard location set

Postby merlyn » Wed Apr 17, 2019 3:26 pm

I saw in your other post that you're using a Raspbarry Pi. Does it have an audio interface? I used one a while ago and the audio interface was a separate board or 'hat' I think it was called. What does

Code: Select all

aplay -l
show?

User avatar
khz
Established Member
Posts: 1054
Joined: Thu Apr 17, 2008 6:29 am
Location: German

Re: ALSA input error; JACK "You have no standard location set

Postby khz » Wed Apr 17, 2019 3:48 pm

btw. puredata:
Automatonism is a modular synthesiser that runs in the open source programming language Pure Data. It features a large library of 81 modules (version 2.1). Follow these simple steps to get started

https://www.automatonism.com/
The XODULAR is a virtual modular synthesizer environment in Pd-extended. The XODULAR consists of twenty modules that the user can copy/paste in any combination to create an own modular system.

https://patchstorage.com/xodular/

Maybe helpful?
Patchbox OS is a custom Linux distribution specially designed for Raspberry Pi based audio projects. It comes pre-configured for low latency audio performance and pre-installed audio software that will help you get started with your projects in no time!

Patchbox OS Docs https://blokas.io/docs/
FZ - Does humor belongs in Music?
GNU/LINUX@AUDIO ~ /Wiki $ Howto.Info && GNU/Linux Debian installing >> Linux Audio Workstation LAW
    I don't care about the freedom of speech because I have nothing to say.

ronogio
Established Member
Posts: 8
Joined: Wed Apr 17, 2019 1:28 pm

Re: ALSA input error; JACK "You have no standard location set

Postby ronogio » Wed Apr 17, 2019 5:50 pm

khz wrote:btw. puredata:
Automatonism is a modular synthesiser that runs in the open source programming language Pure Data. It features a large library of 81 modules (version 2.1). Follow these simple steps to get started

https://www.automatonism.com/
The XODULAR is a virtual modular synthesizer environment in Pd-extended. The XODULAR consists of twenty modules that the user can copy/paste in any combination to create an own modular system.

https://patchstorage.com/xodular/

Maybe helpful?
Patchbox OS is a custom Linux distribution specially designed for Raspberry Pi based audio projects. It comes pre-configured for low latency audio performance and pre-installed audio software that will help you get started with your projects in no time!

Patchbox OS Docs https://blokas.io/docs/


Really really really thanks for that! I'm just so excited to discover a lot about everything here!
By the way thanks to everyone for helping, i'll show you things that I get (sorry if RP answers me in Italian uaha!):

Code: Select all

pi@gionogioPi:~ $ mv ~/.jack3rc ~/.jack3rc-BAK
mv: impossibile eseguire stat di '/home/pi/.jack3rc': File o directory non esistente   //impossible to execute stat about [...] file or directory are missinh
pi@gionogioPi:~ $ mv ~/.jack3rc ~/.jack3rc-BAK
mv: impossibile eseguire stat di '/home/pi/.jack3rc': File o directory non esistente   // same
pi@gionogioPi:~ $ cdrom == Interface
bash: cdrom: comando non trovato                           // sorry, i'm really newbie!  :lol:
pi@gionogioPi:~ $ aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: ALSA [bcm2835 ALSA], device 0: bcm2835 ALSA [bcm2835 ALSA]
  Subdevices: 7/7
  Subdevice #0: subdevice #0
  Subdevice #1: subdevice #1
  Subdevice #2: subdevice #2
  Subdevice #3: subdevice #3
  Subdevice #4: subdevice #4
  Subdevice #5: subdevice #5
  Subdevice #6: subdevice #6
card 0: ALSA [bcm2835 ALSA], device 1: bcm2835 ALSA [bcm2835 IEC958/HDMI]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: USB [Scarlett 2i4 USB], device 0: USB Audio [USB Audio]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0


User avatar
khz
Established Member
Posts: 1054
Joined: Thu Apr 17, 2008 6:29 am
Location: German

Re: ALSA input error; JACK "You have no standard location set

Postby khz » Wed Apr 17, 2019 7:57 pm

Code: Select all

mv: impossibile eseguire stat di '/home/pi/.jack3rc': File o directory non esistente   //impossible to execute stat about [...] file or directory are missinh

Then the file doesn't exist. Good.

The renaming of the .config file to bla-BAK (backup) was rather general information.
By renaming the corresponding (Program).config file you reset the program to its initial state.
Something offtopic on my part ..., sry. :-)

Code: Select all

aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: ALSA [bcm2835 ALSA], device 0: bcm2835 ALSA [bcm2835 ALSA]
  Subdevices: 7/7
  Subdevice #0: subdevice #0
  Subdevice #1: subdevice #1
  Subdevice #2: subdevice #2
  Subdevice #3: subdevice #3
  Subdevice #4: subdevice #4
  Subdevice #5: subdevice #5
  Subdevice #6: subdevice #6
card 0: ALSA [bcm2835 ALSA], device 1: bcm2835 ALSA [bcm2835 IEC958/HDMI]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: USB [Scarlett 2i4 USB], device 0: USB Audio [USB Audio]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0

See which soundcards use ALSA (and Jack)(, so also your audio program).

Code: Select all

card 0: ALSA [bcm2835 ALSA], device 0: bcm2835 ALSA [bcm2835 ALSA]


Code: Select all

cdrom == Interface

It wasn't a console command. It was my somewhat stunted language. I wanted to ask you if a cdrom is your AUDIO/MIDI interface. ;-)
FZ - Does humor belongs in Music?
GNU/LINUX@AUDIO ~ /Wiki $ Howto.Info && GNU/Linux Debian installing >> Linux Audio Workstation LAW
    I don't care about the freedom of speech because I have nothing to say.

ronogio
Established Member
Posts: 8
Joined: Wed Apr 17, 2019 1:28 pm

Re: ALSA input error; JACK "You have no standard location set

Postby ronogio » Thu Apr 18, 2019 8:12 am

Hey, goodmorning!
khz wrote:

Code: Select all

mv: impossibile eseguire stat di '/home/pi/.jack3rc': File o directory non esistente   //impossible to execute stat about [...] file or directory are missinh

Then the file doesn't exist. Good.

The renaming of the .config file to bla-BAK (backup) was rather general information.
By renaming the corresponding (Program).config file you reset the program to its initial state.
Something offtopic on my part ..., sry. :-)


So what should I do with JACK?
I tried reinstalling with

Code: Select all

sudo apt-get autoremove jack
and then

Code: Select all

sudo apt-get install jack
to see if the file in some ways would have popped out but nothing! :roll:
The fact is that I dont have the program also in the menu bar so basically i try to recall the program with cmd line but the problem is the same.

khz wrote:

Code: Select all

aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: ALSA [bcm2835 ALSA], device 0: bcm2835 ALSA [bcm2835 ALSA]
  Subdevices: 7/7
  Subdevice #0: subdevice #0
  Subdevice #1: subdevice #1
  Subdevice #2: subdevice #2
  Subdevice #3: subdevice #3
  Subdevice #4: subdevice #4
  Subdevice #5: subdevice #5
  Subdevice #6: subdevice #6
card 0: ALSA [bcm2835 ALSA], device 1: bcm2835 ALSA [bcm2835 IEC958/HDMI]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: USB [Scarlett 2i4 USB], device 0: USB Audio [USB Audio]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0

See which soundcards use ALSA (and Jack)(, so also your audio program).

Code: Select all

card 0: ALSA [bcm2835 ALSA], device 0: bcm2835 ALSA [bcm2835 ALSA]


Code: Select all

cdrom == Interface

It wasn't a console command. It was my somewhat stunted language. I wanted to ask you if a cdrom is your AUDIO/MIDI interface. ;-)


I got to install Alsamixergui and now when a try to select USB device settings alsamixer opens. Now I get sound from the card (which I did not get it before) but the sound comes with clicks as if it was a sample-rate problems or something similar.
Now Alsamixer shows me that audio is running through Pulse Audio (which I also downloaded desperately yesterday) but until now there is no program recognising jack, so I'm trying to figuring out if I am wrong on installing it.
(Is it a right answer to your question?)

And for cdrom == Interface; yes uahahah i kinda figured it out also before trying to put it in the cmd line but I tried anyways :lol:

User avatar
khz
Established Member
Posts: 1054
Joined: Thu Apr 17, 2008 6:29 am
Location: German

Re: ALSA input error; JACK "You have no standard location set

Postby khz » Thu Apr 18, 2019 9:07 am

To completely remove a program and its .config files:

Code: Select all

apt-get --purge remove <package>

https://www.linuxquestions.org/questions/debian-26/how-do-i-get-apt-get-to-completely-uninstall-a-package-237772/
This is not necessary in your case.

To control jack with a GUI you need either the program qjackctl https://qjackctl.sourceforge.io/ or Cadence https://kx.studio/Applications:Cadence.
There set your AUDIO/MIDI interface (aplay -l).
Alsamixer is your mixer.

To route:
Pulseaudio is poorer latency and audio quality.
Jack is better latency and audio quality.


Because of audio dropouts read this.
GNU/Linux Debian installing >> Linux Audio Workstation LAW https://linuxmusicians.com/viewtopic.php?f=19&p=92293#p92293
Most important is the limits.conf.
FZ - Does humor belongs in Music?
GNU/LINUX@AUDIO ~ /Wiki $ Howto.Info && GNU/Linux Debian installing >> Linux Audio Workstation LAW
    I don't care about the freedom of speech because I have nothing to say.

User avatar
Linuxmusician01
Established Member
Posts: 466
Joined: Mon Feb 23, 2015 2:38 pm
Location: Holland

Re: ALSA input error; JACK "You have no standard location set

Postby Linuxmusician01 » Thu Apr 18, 2019 10:43 am

Pfffffffff. Things have gotten pretty complicated in this topic in only one singe day. Let's start w/ one thing. You wrote:
ronogio wrote:I installed Pure Data but when I try to have DSP on I get this message:
ALSA input error (snd_pcm_open): No such file or directory

I don't know wat Pure Data is. Is "DSP" a part of that? So how did you start DSP? Did you type something on the command line? And when you post error messages could you use code tags please?

ronogio
Established Member
Posts: 8
Joined: Wed Apr 17, 2019 1:28 pm

Re: ALSA input error; JACK "You have no standard location set

Postby ronogio » Thu Apr 18, 2019 11:57 am

Linuxmusician01 wrote:Pfffffffff. Things have gotten pretty complicated in this topic in only one singe day. Let's start w/ one thing. You wrote:
ronogio wrote:I installed Pure Data but when I try to have DSP on I get this message:
ALSA input error (snd_pcm_open): No such file or directory

I don't know wat Pure Data is. Is "DSP" a part of that? So how did you start DSP? Did you type something on the command line? And when you post error messages could you use code tags please?


Hey!
Yes some of the things has becomed little bit complicated.
Anyways PD is a visual programming software that i barely know from windows. Now I got to interact with qjackctl. Only thing I have to call it from cmd line cause it does not appear in the menu bar in the "normal" apps.

So, basically now i can hear test tones and other things on PD passing through qjackctl (running jackd2 - but it was not working with jackd 1).
But I'm also not receiving midi from my novation Launckey that Raspbian recognise (right-clickling on the speaker in the right-top on the menubar the midi controller is recognised).

Other problem: I'm not getting audio from Chromium when running jack, i dont see it in the connections in qjackctl. But audio in chromium is working (bad) with Pulse Audio. (bad as i wrote before, with strange pops as if it was a sample rate problem somewhere. how can I say to alsa that I want to use jack or pulseaudio and change their sample rate? I tried

Code: Select all

aplay -f cdr
but the system crashed or something)


In any case something is wrong in the whole system: I passed like 20 minutes to write these lines up here because also keyboard and mouse where not working properly, when I removed the USB cable of my Scarlett 2i4 (audio interface) everything came back to normal.
Does it exist a command that sets things normal? uahah I think I kinda screwed up every balance downloading, installing and messing with a lot of apps and apps preferences etc.

Thanks to everyone I think I'll freak out

User avatar
khz
Established Member
Posts: 1054
Joined: Thu Apr 17, 2008 6:29 am
Location: German

Re: ALSA input error; JACK "You have no standard location set

Postby khz » Thu Apr 18, 2019 12:14 pm

Try it out with
khz wrote:
Patchbox OS is a custom Linux distribution specially designed for Raspberry Pi based audio projects. It comes pre-configured for low latency audio performance and pre-installed audio software that will help you get started with your projects in no time!


Patchbox OS Docs https://blokas.io/docs/

https://blokas.io/patchbox-os
:-D

<EDIT>
Choose your ALSA interface in puredata and start puredata with ALSA .
You only need Jack to route between different audio programs.
:?:
@ALSA/JACK/Pulseaudio
Linux Audio Overview >> https://wiki.linuxaudio.org/wiki/linux_audio_overview
Do you use a sound server? If so, which one? Several? >> https://linuxmusicians.com/viewtopic.php?f=27&t=18864
</EDIT>
FZ - Does humor belongs in Music?
GNU/LINUX@AUDIO ~ /Wiki $ Howto.Info && GNU/Linux Debian installing >> Linux Audio Workstation LAW
    I don't care about the freedom of speech because I have nothing to say.

User avatar
Linuxmusician01
Established Member
Posts: 466
Joined: Mon Feb 23, 2015 2:38 pm
Location: Holland

Re: ALSA input error; JACK "You have no standard location set

Postby Linuxmusician01 » Thu Apr 18, 2019 6:35 pm

ronogio wrote:Hey!
Yes some of the things has becomed little bit complicated.
Anyways PD is a visual programming software that i barely know from windows. Now I got to interact with qjackctl. Only thing I have to call it from cmd line cause it does not appear in the menu bar in the "normal" apps.

So, basically now i can hear test tones and other things on PD passing through qjackctl (running jackd2 - but it was not working with jackd 1).
But I'm also not receiving midi from my novation Launckey that Raspbian recognise (right-clickling on the speaker in the right-top on the menubar the midi controller is recognised).


One step at the time. To determine the "number" of your Midi keyboard run:

Code: Select all

aconnect -iol


Output should look something like this.

Code: Select all

client 0: 'System' [type=kernel]
    0 'Timer           '
    1 'Announce        '
client 14: 'Midi Through' [type=kernel]
    0 'Midi Through Port-0'
client 16: 'C-Media CMI8738' [type=kernel]
    0 'C-Media CMI8738 MIDI'
client 17: 'OPL3 FM synth' [type=kernel]
    0 'OPL3 FM Port    '
client 24: 'Arturia MINILAB' [type=kernel]
    0 'Arturia MINILAB MIDI 1'


The number from my Midi k.b. is 24. To have a look at it's out put I run the following command and press some keys:

Code: Select all

 aseqdump -p 24


Output should look something like this:

Code: Select all

Source  Event                  Ch  Data
 24:0   Control change          0, controller 74, value 64
 24:0   Control change          0, controller 74, value 63
 24:0   Control change          0, controller 71, value 64
 24:0   Control change          0, controller 71, value 63
 24:0   Note on                 0, note 64, velocity 122
 24:0   Note on                 0, note 65, velocity 122
 24:0   Note on                 0, note 62, velocity 117
 24:0   Note off                0, note 62, velocity 0
 24:0   Note off                0, note 65, velocity 0
 24:0   Note off                0, note 64, velocity 0


ronogio wrote:Other problem: I'm not getting audio from Chromium when running jack,

Me neither ;)

ronogio wrote:I tried

Code: Select all

aplay -f cdr
but the system crashed or something)

My PC hangs after that command too. ;) Who told you to use that wretched command?? :mrgreen:

ronogio wrote: uahah I think I kinda screwed up every balance downloading, installing and messing with a lot of apps and apps preferences etc.

Thanks to everyone I think I'll freak out

Don't freak out. Take it one step at the time. You might have set some wrong settings. Just practice a bit and re-instal Raspbian when you're ready to begin from scratch. You'll get there.

What is it you want to do? Do you want to run Pure Data? Just tell us where it goes wrong. I think/hope that you are using a procedure from a manual from the PD website? I've got no experience w/ PD but getting Jack Audio running shouldn't be a problem.

BTW: do you wat audio again in Chrome? Then kill PulseAudio like so:

Code: Select all

pkill -9 jackdbus
killall jackd


Good luck! :)

ronogio
Established Member
Posts: 8
Joined: Wed Apr 17, 2019 1:28 pm

Re: ALSA input error; JACK "You have no standard location set

Postby ronogio » Sat Apr 20, 2019 9:42 am

Thanks to everyone!
I installed Patchbox OS and I think that is the only thing necessary to me to build my next project. Everything is working except for some things but these are not a problem ( - when I type jack on cmd it still says to me "you have no standard [...]"; audio from chromium through PulseAudio is suffering from probably cpu; is still a mistery to me how things really work through different drivers and everything).
BTW PureData is working and also ArduinoIDE so for now I'll be quiet and start working on the project.
There are some other things I need to know but now I'll start research on the web, only question: for every other question I have I should post another thread, right?
Anyways thanks to anyone and thanks especially to khz! You gave me something to look on!

User avatar
khz
Established Member
Posts: 1054
Joined: Thu Apr 17, 2008 6:29 am
Location: German

Re: ALSA input error; JACK "You have no standard location set

Postby khz » Sat Apr 20, 2019 10:15 am

Do as you wish according to your logic.
I hope I didn't contribute to the confusion with my logic. ;-)

Code: Select all

HaveFun /home/Your_Freedom # :-D

The answer to everything: 42
FZ - Does humor belongs in Music?
GNU/LINUX@AUDIO ~ /Wiki $ Howto.Info && GNU/Linux Debian installing >> Linux Audio Workstation LAW
    I don't care about the freedom of speech because I have nothing to say.

ronogio
Established Member
Posts: 8
Joined: Wed Apr 17, 2019 1:28 pm

Re: ALSA input error; JACK "You have no standard location set

Postby ronogio » Wed Apr 24, 2019 2:41 pm

Hi again folks!
So, in theese days I tried a lot of things and screwed up some others. In fact I have to re-install my OS but I just can not do it now (I will do it Friday).
Anyways for now I am trying to search and learn how to solve the problems that I'm gonna have.
The first problem that I dont know how to resolve it this:
Until now I did everything through jack (pd->media->jack) and not ALSA.
But I kinda understood that ALSA would be the best solution in order to have a proper DSP. (In fact I had clicks and pops especially if a chromium page was open /does their correct name is xrun as the post here in the newbies section?/)
Then I tried to get info everywhere and I found this guide here: https://raspberrypi.stackexchange.com/q ... as-default
The problem now is quiet the same that I had above: ALSA is not working proper! Now I'll show what I mean:

Code: Select all

patch@patchbox:~ $ cat /proc/asound/modules
 1 snd_usb_audio
 2 snd_bcm2835

then

Code: Select all

patch@patchbox:~ $ cat /proc/asound/cards
 1 [USB            ]: USB-Audio - Scarlett 2i4 USB
                      Focusrite Scarlett 2i4 USB at usb-3f980000.usb-1.5, high speed
 2 [ALSA           ]: bcm2835_alsa - bcm2835 ALSA
                      bcm2835 ALSA

but then:

Code: Select all

patch@patchbox:~ $ amixer -c 1
  Simple mixer control 'Internal Validity',0
  Capabilities: pswitch pswitch-joined
  Playback channels: Mono
  Mono: Playback [on]

I dont know why it gives me only Internal Validity!
Also when I right click on the speaker in the menubar and go to USB Device Settings->Control selections->I only got Internal validity!
So that's the primary problem I think. What should I do?
Thanks again to everyone!


Return to “Newbies”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests